Bankroof loont, maar niet veel


Als bankovervaller valt de winst niet altijd mee.

In tegenstelling tot wat sommige films je doen geloven, is het vak van bankovervaller niet bepaald een lucratieve business. Dat blijkt uit een rapport in het tijdschrift Significance van de Royal Statistical Society en de American Statistical Association.

Uit het rapport blijkt dat een succesvolle bankoverval in Engeland per persoon een kleine 13.000 pond (16.000 euro) in het laatje brengt. Dat is in de VS zelfs maar een schamele 4000 dollar (3500 euro).

De winst kan flink worden opgekrikt door vuurwapens mee te nemen (10.000 pond extra per persoon) of door vrienden mee te brengen (per extra bendelid 9000 pond per overval erbij, maar de winst moet dan nog wel worden gedeeld). Maar een lange carrière wordt het meestal niet: na gemiddeld 4 overvallen zit de bankberover in de cel.

De banken kunnen zichzelf beschermen door het installeren van beveiligingssystemen (12 procent van de Engels banken hebben dit). Maar dit vermindert de kans op een succesvolle overval met slechts een derde. De kosten voor de benodigde apparatuur kost de bank zelf meer dan een bankoverval eens in de zoveel tijd.

Beeld: © Ljupco Smokovski | Dreamstime.com

Follow Faqtman on Twitter