Pleister op wond? Nee joh, neem een banaan!


banaan

Vergeet pleisters, wie een wond heeft, kan ook een banaan gebruiken. Het fruit is niet alleen smakelijk en bevat goede voedingsstoffen, het heeft ook een genezend effect. Dat is de reden waarom in veel ontwikkelingslanden open wonden vaak bedekt worden met bananenschillen of -bladeren in plaats van een pleister. Vandaar dat wetenschappers van de Jacobs Universiteit in het Duitse Bremen de genezende kracht van de vruchten nader hebben onderzocht.

Een onderzoeksteam van de universiteit heeft niet minder dan 70 verschillende ingrediënten in de banaan geïdentificeerd die verantwoordelijk kunnen zijn voor de wondgenezing. Zelfs grotere wonden kunnen met succes worden behandeld met banaan, rapporteren de wetenschappers.

Aanleiding voor de studie is het gebruik in Nigeria van bananen voor de genezing van wonden. Het is de traditionele remedie voor iemand die bijvoorbeeld een flinke jaap in zijn vingers heeft. Daar gebruiken ze echter niet de Cavendish banaan, die in Europa populair is, maar de veel kleinere – en smakelijkere – bananensoort Musa acuminata, aldus de onderzoekers, of babybananen. Toch werkt de truc ook met gewone Hollandse supermarktbananen.

Net als koffie of thee bevat de banaan veel aromatische verbindingen, waarvan er vele antibacteriële en desinfecterende eigenschappen hebben, ontdekten de Duitsers. Zulke chemische verbindingen kunnen helpen om een wond te beschermen tegen bacteriële infecties. Anderen onderdelen van het fruit zijn zogenoemd adstringerend, ze trekken de huid samen. Dat effect kun je soms op de tong voelen als je een sliertje van de banaan eet. Wanneer deze verbindingen de huid raken, veranderen ze hun eiwitten en vormen ze een soort beschermende laag over de wond.

Gaan met die banaan dus. Volgens de onderzoekers is het heel goed mogelijk dat we over een tijdje ook in Europa een bananenschil op een wond drukken. Of dat we pleisters gebruiken met daarop bananenprut. Ze willen de komende tijd bestuderen hoe de goede eigenschappen van het fruit precies kunnen worden toegepast in onze moderne maatschappij.