Ballon vliegt 17.000 kilometer


We hebben het op de lagere school allemaal wel eens gedaan: een ballon opgelaten met je naam en adres eraan. De meeste belanden rechtstreeks in de bomen rond het schoolplein, maar soms vliegt eentje een paar honderd kilometer.

Een Engels jongetje heeft nu waarschijnlijk een record gebroken: Hij kreeg een briefje opgestuurd dat zijn exemplaar is neergekomen in Australië, ruim 17.000 kilometer verderop. Joshua Blackaby uit het Britse Alvaston in Derby liet samen met 300 schoolgenootjes zijn ballon op. Die steeg waarschijnlijk naar grote hoogte en werd gepakt door de harde wind die daar waait, de jet stream.

De ballon overleefde een tocht over Europa, Azië en de Indische Oceaan om in East Kurrajon neer te komen, een voorstad van Sidney. Een plaatselijke vrouw vond de ballon in haar tuin en schreef terug.

Ballonnenpost is een uitvinding uit de Frans-Pruisische oorlog van 1870. Om post uit het belegerde Parijs te krijgen, werden briefkaarten aan heliumballonnen gebonden. De verste ballon kwam toen in Polen terecht.