Bacteriewolk verraadt inbreker


bacterien

Eerst waren er vingerafdrukken, toen ontdekten we DNA. Forensische wetenschap wordt steeds beter in het bewijzen dat een persoon op een bepaalde plek was. Daar gaat nog een methode bijkomen: de bacteriewolk. Daarmee kun je niet alleen vaststellen dat iemand ergens was, maar ook ongeveer wanneer.

De wolk is een ontdekking van de universiteit van Oregon in Eugene (VS). Het borduurt voort op het gegeven dat elk mens een unieke combinatie van bacteriën op en in zich draagt. Delen van die populatie van micro-organismes laat je achter als je ergens bent geweest. Ze laten los van je huid en je ademt ze uit.

Tijdens een experiment met elf proefpersonen konden de wetenschappers uit Oregon precies vertellen wie in een kamer was geweest. Bovendien vervalt de wolk na verloop van tijd, zodat ook duidelijk is wanneer iemand er was. Dat kan bij het opsporen van misdadigers van groot belang zijn.

De methode is nog niet volmaakt. Voor het gebruik als bewijsmiddel moet het nog vele testen doorstaan, kunnen wetenschappers iemand plaatsen in een kamer vol met mensen? Anders kunnen advocaten het straks in de rechtszaal afschieten. Maar binnen enkele jaren zal het toch mogelijk zijn om je bacteriën als getuige te hebben. En als inbreker kun je er niets tegen doen.

De studie Humans differ in their personal microbial cloud is in het wetenschappelijke vakblad PeerJ verschenen.