Bacteriën even persoonlijk als vingerafdruk


Mensen verspreiden via ademhaling en huidschilfers constant bacteriën en wetenschappers hebben ontdekt dat de samenstelling van deze beestjes net zo persoonlijk is als een vingerafdruk. Als mensen verhuizen is hun persoonlijke ‘bacterie-afdruk’ snel zichtbaar in hun nieuwe leefomgeving, zelfs in hotelkamers.

Wetenschappers van de Universiteit van Chicago volgden voor hun The Home Microbiome Project zeven gezinnen (18 mensen, drie honden en een kat) zes weken lang. Dagelijks werden van alle deelnemers monsters genomen van hun handen, voeten en neuzen en die werden dan weer vergeleken de monsters die de wetenschappers namen van aanrechtbladen, deurknoppen en toiletbrillen.

De bacteriepopulaties verschilden per persoon, maar ook per gezin. En als een gezin verhuisde, namen ze hun unieke ‘bacterie-afdruk’ mee naar hun nieuwe huis. En binnen een paar dagen waren er in hun nieuwe huis evenveel bacteriën als in hun oude huis. Dit gold ook voor hotelkamers, binnen 24 uur waren bacteriën van de nieuwe bewoners dan dat er beestjes van andere gasten waren achtergebleven.

Volgens de onderzoekers zouden ‘bacterie-afdrukken’ een nieuwe tool kunnen zijn in forensisch onderzoek omdat ze met een monster van de vloer met veel zekerheid konden vaststellen welk gezin er had gewoond en met een beetje extra informatie ook welke gezinsleden en tot hoe recent.

Foto: Energy’s Argonne National Laboratory, Universiteit van Chicago