Bacterie vreet batterij op


batterij

Wereldwijd worden per jaar bijna een miljard lithium-ion batterijen geproduceerd. Grote kans dat er eentje in je telefoon zit. Na verloop van een paar jaar eindigen de meeste van deze batterijen in de vuilnis. Ze worden meestal bij hoge temperaturen verbrand in vuilovens om het metaal er weer uit te halen.

Maar in de nabije toekomst is er een betere manier om van dit klein chemisch afval af te komen: je kunt ze laten opeten door schimmels. De University of South Florida (VS) heeft ontdekt dat de veel voorkomende schimmels Aspergillus niger, Penicillium simplicissimum en Penicillium chrysogenum de metalen uit de batterijen lusten, mits je die verpulvert en voorziet van een voedingsmiddel dat de schimmels lekker vinden.

Na deze bereiding eten de schimmels 85 procent van de batterijen. Ze scheiden zuren uit die de metalen oplossen. Die zitten daarna in het zuur, waar ze met een chemische methode uit te krijgen zijn voor hergebruik. Zo is bijvoorbeeld het kankerverwekkende maar zeer bruikbare kobalt uit de batterij te halen. De rest van de batterij zet de schimmel om in warmte, die eventueel ook te gebruiken is.

De methode is zeer milieuvriendelijk en er hoeft bijna geen energie aan te pas te komen om de metalen te herwinnen, alleen het verpulveren van de batterijen gebeurt mechanisch. Daarmee is deze methode effectief en zeer geschikt om op grote schaal toe te passen, schrijven de onderzoekers in het vakblad American Chemical Society.