Backpackende bacteriën komen eraan


Sean Parsons/ACS

Al sinds mensenheugenis heeft de mens paarden en kamelen gebruikt om goederen te vervoeren. In de toekomst komt daar een nieuw ‘pakdier’ bij: de bacterie. Deze ‘backpackende’ bacteriën zijn ideaal om nanomedicijnen en nanosensors door het lichaam te vervoeren. Zo blijkt uit de studie van David Gracias en collega’s, die zij presenteerden op een bijeenkomst van de American Chemical Society.

Gracia en zijn team vonden een manier om nanomateriaal aan bacteriën te ‘binden’. Ze testten verschillende soorten materiaal (dat elektrisch, magnetisch of medisch van aard was), en de grootte en vorm daarvan. Succesvolle backpacks bleken ondere andere nanobolletjes en nanobedrading te zijn.

Eenmaal in het lichaam kunnen de bacteriën worden gestuurd naar de plaats van bestemming door middel van bepaalde biochemische signalen. Daar laten ze hun lading los, en kunnen ze rustig verder groeien. Dat kan geen kwaad, aangezien de gebruikte bacteriën, net als maag- en darmbacteriën, tot de categorie ‘goedaardig’ behoren.

Ook andere wetenschappers onderzoeken het inzetten van bacteriën als vervoermiddel van nanomateriaal. Zo bestaat er al een ‘bacterieel tapijt’: een volledige kolonie van bacteriën die tezamen een object kan bewegen. Maar de ontwikkeling van Gracias en collega’s maakt het mogelijk om vrij bewegende individuele bacteriën in te zetten, die op veel meer plekken in het lichaam kunnen komen.

Follow Faqtman on Twitter