Back-up van de aarde op de maan


Het is altijd slim om een back-up van je belangrijkste computerbestanden te maken, zo leren veel mensen op het moment dat hun harde schijf crasht. Zou het dan ook niet handig zijn om een back-up te maken van onze cultuur, in het geval de aarde ooit een crash meemaakt? Met die vraag in het achterhoofd is een bizar plant ontwikkeld.

Paul Aouizerate, een Franse uitvinder en ondernemer, wil een aantal heilige teksten naar de maan laten brengen om ze daar veilig te stellen voor het geval er iets mis gaat met onze planeet. De eerste tekst moet een oude thora zijn, de joodse gebedsrol. Als dat goed gaat, zullen een oeroude hindoeïstische tekst en een oorspronkelijk versie van de Chinese I-Ching volgen.

Alle documenten worden zeer goed verpakt in een capsule die de inslag van een asteroïde kan weerstaan en die het document ook beschermt tegen straling. De documenten moeten op die manier minstens 10.000 op de maan kunnen liggen zonder dat ze worden aangetast.

Maar hoe krijg je heilige teksten op de maan? Ook daar is al over nagedacht, het team rond de Aouizerate wil de thora meesturen met de sonde van SpaceIL, een van de organisaties die wedijvert om de Google Lunar X prijs, een geldbedrag dat is gereserveerd voor de eerste private onderneming die komt met een uitvoerbaar plan om naar de maan te reizen.

Het plan heeft ook al aardig wat kritiek gekregen. Volgens mensen die de thora bestuderen mag je heilige boeken niet aan gevaar blootstellen. Ze in een raket stoppen en naar de maan sturen zou dan ook taboe zijn.