Baby’s zien angst in ogen


Duitse onderzoekers hebben ontdekt dat zeven maanden oude baby’s angst kunnen waarnemen in de ogen van anderen. Hiervoor is het voldoende als ze alleen het wit in de ogen, de sclera, zien. Zelfs op jonge leeftijd is het dus voor kinderen mogelijk de emotionele toestand van anderen waar te nemen, schrijven de wetenschappers in het tijdschrift Pnas.

Mensen leren veel over een andere persoon door te kijken naar zijn ogen. Die vertellen ons hoe onze gesprekspartner zich voelt. Een signaalfunctie hebben de sclera. Die brengen angst over. De ogen worden dan wijder en het oogwit lijkt groter. Gaat de blik heen en weer, is dat een indicatie dat het gevaar in de omgeving zit. Kijken de ‘grote ogen’ de gesprekspartner aan, dan is hij de oorzaak van de angst.

Zelfs pasgeborenen registreren blikken en reageren daarop. Diverse studies hebben aangetoond dat zij uitdrukkingen waarnemen. Het zien van angst gebeurt echter pas vanaf de leeftijd van zeven maanden. De noodzakelijke hersenstructuren zoals de amygdala zijn voor die tijd blijkbaar nog niet volledig functioneel, aldus onderzoekers van het Max Planck Instituut in Leipzig.

In experimenten confronteerden de onderzoekers baby’s met foto’s van ogen, waarvan alleen de sclera zichtbaar was. Vanaf zeven maanden konden baby’s daarin angst herkennen. Met elektroden op het hoofd konden de wetenschappers de hersenactiviteit meten. Angstig kijkende ogen veroorzaakt sterkere elektrische activiteit in de hersens van kinderen.