Baby’s moeten afkicken


Kinderen van wie de moeder tijdens de zwangerschap antidepressiva gebruikt, hebben in de eerste dagen slaap- en voedingsproblemen, maar kunnen tot hun tweede jaar ook darm- en longproblemen krijgen. Dat stelt ziekenhuisapotheker Peter Ter Horst die op 11 januari 2013 promoveert aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Ongeveer twee procent van alle zwangere vrouwen in Nederland gebruikt antidepressiva. De effecten van deze medicijnen op het ongeboren kind zijn nog maar beperkt onderzocht, terwijl de effecten ernstig kunnen zijn.

Eerder werd een link tussen antidepressiva en autisme aangetoond. Ter Horst deed onderzoek naar het antidepressivum clomipramine, een middel dat veel wordt voorgeschreven. Veel kinderen hadden 24 uur na de geboorte onttrekkingsverschijnselen. Dit zijn meestal relatief onschuldige verschijnselen, zoals slaap- en voedingsproblemen, maar ook hartritmestoornissen, ademhalingsproblemen en epileptische aanvallen.

Ter Horst ontdekte ook dat kinderen van moeders die antidepressiva tijdens de zwangerschap gebruikten, 20 tot 40 procent meer laxeermiddelen nodig hebben in de eerste twee jaar na de geboorte. Dit wijst erop dat de antidepressiva invloed hebben op de ontwikkeling van het maagdarmkanaal. Deze hypothese was opgesteld met resultaten van gepubliceerde proefdierstudies, maar was nog niet eerder bij mensen aangetoond.

Ter Horst ontdekte uit apotheekgegevens dat zwangere vrouwen hun antidepressiva niet heel trouw slikken: aan het einde van de maand zijn er nog pillen over. Dit is een zorgelijke situatie, omdat de moeder last blijft houden van haar depressie, terwijl het kind wel aan het middel wordt blootgesteld.