Baby’s huilen met accent


Zelfs als ze nog helemaal niet spreken kunnen, hebben baby’s al een vet accent, zeggen onderzoekers.

Al in de eerste dagen van hun leven huilen Duitse baby’s anders dan Franse zuigelingen. Dat blijkt uit een studie het Max Planck Instituut voor hersenonderzoek in Würzburg (Duitsland) en het Laboratoire de Sciences et cognitives Psycholinguistique in Parijs.

De wetenschappers vergeleken opnames van dertig Franse en Duitse zuigelingen die tussen de twee en vijf dagen oud waren. Franse baby’s produceren tijdens het huilen vaker stijgende melodieën, Duitse kindjes dreinen met een dalende toonhoogte.

huilschema

De reden hiervoor is waarschijnlijk het verschil in uitspraak van de twee talen. Ongeboren baby’s horen hun moerstaal in de baarmoeder en nemen de intonatie over als ze na de geboorte beginnen te huilen.

In het derde trimester van de zwangerschap ontwikkelt een foetus al taalgevoel. Vooral de stem van de moeder kan een ongeboren kind al vroeg waarnemen. Wat doordringt zijn voornamelijk melodie en intonatie van de taal.

Franse moeders leggen de klemtoon van veel woorden aan het eind, Duitse mamma’s doen meestal het tegenovergestelde. De Franse baby heeft een papá, het Duitse kindje leert (als het goed is) na de geboorte pápa kennen.

Pasgeborenen passen de melodie van hun moedertaal gelijk toe op hun huilbuien. De vroege gevoeligheid voor melodische eigenschappen van de taal kunnen de baby later bij het leren van de moedertaal helpen, denken de onderzoekers.

baby TheGiantVermin

Foto: TheGiantVermin.