Baby’s begrijpen meer dan gedacht


Ze lijken hulpeloze wezentjes die alleen kunnen eten, poepen en slapen, maar baby’s kunnen meer dan we denken. Zo begrijpen ze wat volwassenen denken, voelen en wensen.

‘Het begrijpen van andere mensen is een sleutelfactor voor een succesvolle communicatie, en over dit vermogen beschikken baby’s van maar liefst negen maanden oud al’, zegt professor in de ontwikkelingspsychologie Yuyan Luo, die verbonden is aan de Universiteit van Missouri-Columbia (US).

'Ik begrijp jou!'

Voor dit onderzoek werden verschillende baby’s geobserveerd in een experiment waarin een acteur deed alsof hij interesse had in een bepaald object. Als de acteur opeens van voorkeur veranderde, keken de baby’s deze persoon langer aan. Langer kijken is een teken dat baby’s over bepaalde kennis beschikken, zeggen de onderzoekers. De kleintjes snapten blijkbaar dat de acteur interesse had in een bepaald object, en vonden het vreemd dat deze opeens van voorkeur veranderde.

Uit eerder onderzoek kwam een vergelijkbaar resultaat naar voren. Voor dit experiment zaten baby’s met een onderzoeker aan tafel, terwijl deze ‘per ongeluk’ een voorwerp van tafel duwde. Als de onderzoeker het voorwerp niet had zien vallen, wezen de baby’s het voorwerp aan. Maar als de onderzoeker het voorwerp wel had zien vallen, boden de baby’s geen hulp aan.

Volgens de onderzoekers wijzen deze resultaten erop dat baby’s van slechts negen maanden oud vanuit het perspectief van iemand anders kunnen denken: iets wat volgens de wetenschappers cognitief gezien een behoorlijk ingewikkeld proces is. Je kleintje begrijpt dus meer dan je misschien voor mogelijk hield.

Bron: Cognition. Foto: M Glasgow, Flickr