Babypoep nieuwste wonderdrank?


babypoep

Yakult en Vifit krijgen wellicht concurrentie. Wetenschappers hebben een nieuwe vorm van probiotica ontdekt die is gemaakt van… babypoep. Het middel is met succes getest op muizen, maar het toedienen bij mensen is misschien een stap te ver.

Als een fabrikant het nieuwe middel in productie toch in productie neemt, kunnen kersverse ouders geld gaan vragen voor hun volle luiers. Onderzoekers van de Amerikaanse Wake Forest School of Medicine ontdekten dat babypoep bacteriën bevat die eiwitstrengen produceren die ziektes aan de ingewanden van volwassene kunnen voorkomen.

Dat darmbacteriën belangrijk zijn voor een goede gezondheid, is al decennia bekend. Dat mensen met de ziekte van Krohn en darmkanker baat kunnen hebben bij de bacteriën van anderen ook. Vandaar dat medici al jaren experimenteren met ‘poeptransplantaties‘, waarbij ontlasting van de ene (gezonde) persoon na behandeling wordt geplaatst in de andere (zieke) Persoon. Het lost soms al jaren bestaande problemen op.

Maar wat ze in Wake Forest hebben ontdekt, is dat babypoep andere bacteriën bevat dan dat van volwassenen. De micro-organismen in babypoep produceerden in de darmen van laboratoriummuizen belangrijke eiwitstrengen. Zulke strengen zijn vaak afwezig bij mensen met darmkanker, zwaarlijvigheid en auto-immuunziektes. Door dagelijks wat van deze bacteriën te nemen, zou je de kans op veel aandoeningen drastisch verminderen, zo luidt de theorie.

De onderzoekers waarschuwen echter dat mensen niet de luiers van hun pasgeboren gaan leeg lepelen. Zij filteren en behandelen de poep die ze gebruiken eerst, tot bijna alleen de goede bacteriën overblijven. Het middel dat de muizen kregen, was niet meer herkenbaar als poep. Onbehandelde ontlasting gebruiken kan allerlei problemen veroorzaken.

Om de voordelen van babypoep goed te kunnen testen, zijn gezonde proefpersonen nodig die gedurende langere tijd gefilterde babypoep gaan innemen. Maar of die te vinden zijn? Wellicht voor veel geld.