Baby wil niet dat je seks hebt


Baby’s zijn hulpeloze wezentjes die alleen dankzij de zorg van de ouders overleven. Toch zijn ze al op jonge leeftijd flink aan het manipuleren. Zo wil baby niet dat zijn of haar ouders seks hebben. Dat doen jonge kinderen door vooral in de nacht honger te hebben en te smachten naar de moederborst. Mamma staat zuchtend op en legt het kind aan. Daarna gaat ze doodmoe weer naar bed.

En waar heeft ze op dat moment absoluut geen zin in? Juist, seks.

Deze nieuwe theorie is afkomstig van David Haig van Harvard University in de Verenigde Staten. Hij bekeek de overlevingskansen van kinderen die binnen een jaar een broertje of zusje krijgen. Dat onderzoek vond plaats in Senegal, om de rol van goede medische zorg uit te sluiten. De sterfte onder die kinderen ligt op 16 procent, tegen slechts 4 procent voor kinderen die langer de exclusieve aandacht van hun ouders krijgen.

Baby’s hebben er dus belang bij dat de ouders niet copuleren. Dat doen ze door de nachtrust te verstoren. Kinderen die ’s nachts geen voeding krijgen, hebben overdag veel meer honger en zijn moeilijker stil te krijgen, ontdekte de Amerikaan ook. Dus staan de ouders (meestal de moeder) meerdere keren per nacht op voor een flesje of de borst, zo schrijft hij in het vakblad Evolution Medicine, and Public Health.

De nieuwe theorie is gelijk flink bekritiseerd door vakgenoten. Die vinden over het algemeen deze hypothese veel te simpel.