Baby niet slimmer door TV


Je baby voor de televisie zetten maakt hem niet slimmer, wat educatieve programmamakers ook beweren.

Ouders met jonge kinderen zijn dolblij met televisie. Zet je kind er voor en hebt een paar minuten rust. Een baby die naar Bob de Bouwer of Teletubbies kijkt, is eventjes gebiologeerd door de felle kleuren en de bewegende beelden.

Maar worden kinderen er ook slimmer door? Ja, zeggen sommige programmamakers, door de verhaallijnen en taal ontwikkelen de kleine hersentjes zich sneller. In de VS is er zelfs een heel bedrijf gebouwd rond dat concept, Baby Einstein. Het werd een tijdje geleden gekocht door Walt Disney voor 25 miljoen dollar.

Nee, zeggen onderzoekers van Vanderbilt University (VS). Zij hebben 72 kinderen tussen de 12 en 18 maanden vier weken lang geregeld voor een televisie gezet met daarop een ‘educatief’ kinderprogramma op dvd. Met tussenpozen werden de kinderen getest op vocabulaire; er werd gekeken of ze vijf tot twaalf ‘sleutelwoorden’ wisten die op de dvd voorkwamen.

De kinderen die keken wisten die woorden niet beter dan kinderen uit een controlegroep die niet naar de dvd keek. De moraal van dit verhaal, kinderen worden niet slimmer van televisie. Het werkt net zo min als Mozart. Geluk bij een ongeluk: ze worden waarschijnlijk ook niet dommer, zoals recent uit een ander onderzoek bleek.

Follow Faqtman on Twitter