Baby-dinosaurus vindt zijn moeder terug


10tb-dino02-superJumbo

Baby Louie was al jaren een weesje, maar gelukkig hebben onderzoekers eindelijk zijn familie teruggevonden.

Het was geen kleine baby die paleontologen ontdekten begin jaren negentig. Baby Louie is een 90 miljoen jaar oud fossiel van een dinosaurus-embryo, dat in China gevonden werd in een nest met enorm grote dinosaurus-eieren. Elk van de kalebas-vormige eieren waren een halve meter lang en 15 centimeter breed. Maar waar waren de ouders? Hun resten konden nergens worden gevonden.

Daardoor wisten de onderzoekers ook niet precies wat voor soort de eieren had gelegd, dus of het een tyrannosaurus was of een andere dino. Maar nu, 25 jaar later, hebben Canadese wetenschappers toch weten te achterhalen wie de voorouders van de eieren moeten zijn geweest.

Baby Louie en de rest van het nest horen bij een groep grote, vogelachtige dinosaurussen die Oviraptorosauria worden genoemd. Zij leken op Kasuaris-vogels en struisvogels maar waren ongeveer even zwaar als een neushoorn en zo groot als een olifant.

Nu de stamboom van Baby Louie is achterhaald, is duidelijk dat de baby het eerste lid is van een nieuwe soort van de oviraptorosauria die Beibeilong sinensis wordt genoemd. Dat betekent zoveel als ‘Chinese baby-draak’.

Dit soort grote dinosaurus-eieren worden Macroelongatoolithus-eieren genoemd en zijn ook al eens gevonden in Noord-Amerika. Ze liggen meestal in een grote ring van ongeveer dertig eieren per nest. Maar tot nu toe bevatte alleen het nest van baby Louie een skelet dat verwant was aan de eieren. Dat bleek de beste aanwijzing om uit te vogelen wat voor dieren zulke enorme eieren kon leggen. Het nest werd gevonden in een groot rotsblok, dat in bezit was gekomen van een fossielenhandelaar. Hij ontdekte de fossiele foetus-botten in het steen, en verkocht ze aan een Amerikaans museum. Daar lagen ze twaalf jaar in een vitrine. In de tussentijd werd in China de eerste oviraptorosaurus opgegraven. Daarvoor waren oviraptorosauria al wel bekend, maar tot dan toe waren alleen exemplaren gevonden die te klein waren om zulke grote eieren te leggen. De nieuw gevonden oviraptorosaurus was een ton zwaar, waarmee de link duidelijk werd.