Baby’s leren al taal in de baarmoeder


Tegen een zwangere buik praten heeft echt zin. Baby’s horen al lang voor hun geboorte en onthouden ook klanken en stemmen van degenen die tegen hen babbelen, dat ontdekten Finse wetenschappers in een groot onderzoek onder 33 baby’s.

De knappe koppen gaven zeventien zwangere in hun derde trimester een bandje waarop een vrouw steeds ‘tatata’ zei. Voordat de baby’s werden geboren, hadden ze het bandje tientallen keren gehoord. De andere zwangere vrouwen kregen het bandje niet.

Een weekje na de geboorte werden alle baby’s aan een MRI-scan gekoppeld om te zien hoe hun hersenen reageerden op de geluiden van het bandje. De baby’s die het bandje al hadden gehoord, vertoonden hogere hersenactiviteit en als het woord anders werd uitgesproken dan op het bandje merkten ze dat ook.

In de hersens van de baby’s die het geluid nog niet eerder hadden gehoord, gebeurde niets.

In het wetenschappelijke tijdschrift ‘Proceedings of the National Academy of Sciences’ schrijven de onderzoekers dat al langer bekend is dat foetussen in de baarmoeder geluid oppikken, maar dat ze zich ook woorden uit die periode ‘herinneren’ is nieuw. Misschien kan deze informatie gebruikt worden om mensen al voor de geboorte taal aan te leren.

Foto: Flickr.com/M Glasgow