Baas zijn is stressvol


Baas zijn heeft voordelen. Betere partners, goed voedsel en de angst van je ondergeschikten. Maar wat een stress.

Vraag een klas vol studenten wat ze willen worden en ‘manager’ is een veelgegeven antwoord. Wat al die bazen in de dop niet beseffen, is dat het een baan is waarbij je stijf staat van de spanning.

Dat blijkt uit een negenjarig onderzoek onder bavianen door Princeton University in de Verenigde Staten. Ze hebben gemeten hoeveel stresshormonen 125 mannetjes in een Keniaanse groep in hun bloedhadden. De alfa’s, de mannetjes die de baas zijn, gieren de hormonen door het lichaam. Hun ondergeschikten, de bèta-mannetjes, zijn veel meer ontspannen.

Zo stelt iedereen zich een leidinggevende functie voor. De werkelijkheid is gestresster. Foto: © Luis Louro | Dreamstime.com

Volgens de onderzoekers zijn de bavianen vergelijkbaar met mensen. Ook hier zijn de chefs, bazen, elftalaanvoerders en topkoks zeer gestresst, zo denken ze. Mensen en bavianen lijken in veel opzichten op elkaar.

Waarom mensen (en bavianen) dan toch allemaal streven naar een leidinggevende functie? Omdat de alfa-mannetjes het beste voer en de leukste dames krijgen. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat alfa’s ondanks alle spanningen gezonder zijn dan bèta-mannetjes.

Het hele onderzoek staat in het vakblad Science.

Follow Faqtman on Twitter