‘Baarmoeder’ van planeet gevonden


Waarschijnlijk hebben astronomen met ESO’s Very Large Telescope voor het eerst een planeet gezien die nog moet worden geboren. Hij zit nog in een dikke schijf van gas en stof genesteld. De ontdekking is gedaan door onder andere de Universiteit Leiden en beschreven in het vakblad in Astrophysical Journal Letters.

Ster HD 100546 is relatief nabij. Deze jonge ster ligt op 335 lichtjaar van de aarde. Tot hun verrassing ontdekten astronomen bij de ster iets wat op een planeet-in-wording lijkt. De kandidaat-planeet, die nog ingebed is in de materieschijf rond HD 100546, zou een gasplaneet van het kaliber Jupiter zijn.

Het is voor het eerst dat astronomen een planeet zien vormen voor hun ogen. Het kan de wetenschap enorm veel informatie verschaffen over hoe zoiets in zijn werk gaat en welke krachten er bij vrijkomen. Volgens de huidige inzichten groeien gasplaneten door een deel van het gas en stof op te nemen dat na de vorming van een ster is overgebleven. De astronomen hebben in de nieuwe opname van de gas- en stofschijf rond HD 100546 verschillende details ontdekt die deze theorie ondersteunen.

Hoewel een nieuwe planeet de meest waarschijnlijke verklaring voor de waarnemingen is, vragen de resultaten van dit onderzoek om langdurig onderzoek om andere plausibele scenario’s uit te sluiten. Het is bijvoorbeeld theoretisch mogelijk dat het geen protoplaneet is, maar een volledig ontwikkelde planeet die uit zijn oorspronkelijke omloopbaan, dichter bij de ster, is geslingerd.