Baard is (soms) aantrekkelijk


Je ziet ze de laatste tijd veel in het straatbeeld: de volle baard. Gezichtsbeharing is nadrukkelijk terug in de mode, maar is die hipsterbaard ook aantrekkelijk? Een team van de University of New South Wales in Sydney (Australië) wilde het naadje van de kous weten.

Ze gaven 1700 proefpersonen (85 procent vrouwen) foto’s te zien van mannen met een gladde kind, een stoppelbaard van 5 dagen, een stoppelbaard van 10 dagen en mannen met een volle baard. Vrouwen hadden een voorkeur voor de 10-dagen baard en de volle baard, die ze een teken van mannelijkheid vonden.

Maar er was iets geks aan de hand. Als vrouwen veel foto’s van mannen met baarden zagen, begonnen ze het minder aantrekkelijk te vinden. Een foto van een man met een gladgeschoren gezicht werd dan ineens als veel knapper beoordeeld. Een overvloed aan baarden, waar in bepaalde kringen sprake van zou kunnen zijn, maakt de haren aan de kin juist minder leuk.

In wetenschappelijke termen heet zoiets een negatieve frequentie-afhankelijkheid: we vinden iets vooral leuk als het anders is dan wat we gewend zijn. Worden we overvoerd, dan neemt de aantrekkelijkheid af. Of we wat baarden betreft daar nu al bang voor moeten zijn, is twijfelachtig. Zo veel baarden zijn er ook niet in het straatbeeld.

Nee, dan 1892, het jaar dat er – volgens een studie uit 1976 – de baard in de westerse wereld zijn hoogtepunt bereikte. Bijna de helft van de mannen had toen een baard. De huidige studie naar baarden is verschenen in het vakblad Biology Letters.