Azteken bouwden toren van schedels


Azteken schedels

Archeologen hebben bij een opgraving midden in Mexico Stad een gruwelijke ontdekking gedaan. Een toren gebouwd van menselijke schedels. Meer dan 650 menselijke hoofden zijn gebruikt in het metselwerk, daaronder opmerkelijk veel resten van vrouwen en kinderen. Het bouwwerk heeft midden in Tenochtitlan gestaan, de hoofdstad van de Azteken. Op die plek is later Mexico Stad ontstaan.

Dat de toren bestond, weten we uit beschrijvingen van de Spaanse militair Hernan Cortes, die in de zestiende eeuw Mexico veroverde. Hij en zijn manschappen wisten bij het binnentrekken van Tenochtitlan niet wat ze zagen, toen ze voorbij muren kwamen die bestonden uit menselijke schedels. Ook beschrijven ze een toren van menselijke hoofden, ‘de tanden naar buiten gericht’.

Azteekse schedels2

Dat bouwwerk noemde de Azteken de Huey Tzompantli (schedelrek) en het was bedoeld om vijanden af te schrikken. Wie de Azteken trotseerde, wist dat hij of zij in de muur terecht kon komen. Maar de toren die nu is gevonden, toont volgens de Mexicaanse archeologische dienst aan dat niet alleen strijders ter dood werden gebracht. Ook vrouwen en kinderen werden gevangen genomen en gedood om als bouwmateriaal te dienen.

De Mexicanen zijn in het centrum van hun hoofdstad sinds 2015 aan het graven, waarbij ze van de ene verbazing in de andere vallen. Vooral wat betreft de omvang van bouwwerken. Zo is deze toren van schedels 6 meter in diameter. Eerder vonden ze muren gemetseld met schedels. Opmerkelijk is dat de Spanjaarden bovenop veel van deze plekken kerken bouwden. Misschien probeerden ze de zielen rust te geven.