Bizar: Mexicaanse horrorshow bevroren in tijd


horrorshow

Archeologen hebben in Mexico een vondst gedaan die verdacht veel op een horrorshow lijkt. Ze vonden een graf gevuld met tien lijken. Maar die liggen niet netjes naast elkaar of op elkaar, maar ze zijn gearrangeerd zoals een boeket bloemen in een vaas. De lijken zitten in elkaar gedraaid, alsof iemand een soort toneelstukje met de doden probeerde op te voeren.

Het meest merkwaardige is toch wel dat het hoofd van een van de lijken op een andere romp is geplaatst. Ook vonden de Mexicaanse archeologen een paar losse handen op de rug van een ander. Iemand heeft dus veel moeite genomen om de lijken op een specifieke manier neer te leggen. Samen vormden de lichamen een soort spiraal, maar wat daarvan de bedoeling was, is onduidelijk.

Nu zijn ze in Mexico wel gewend om bizarre graven te vinden, of zelfs muurtjes gemetseld met menselijke schedels. De Maya en de Azteken waren volkeren die niet bepaald netjes omgingen met de lijken van hun tegenstanders. Maar dit graf is ouder, het stamt uit 700 tot 400 voor Christus, voor de grote Mesoamerikaanse culturen ontstonden. Vandaar dat er nogal wat enthousiasme was toen deze vondst werd gedaan, een kilometer of 50 ten zuiden van Mexico Stad.

horrorshow

Maar de blijdschap van de medewerkers van het Instituto Nacional de Antropología e Historia ging al snel over in verbazing, toen ze het ronde graf begonnen op te graven. Zelfs voor Mexicaanse begrippen is het opmerkelijk. De archeologen hopen er van te leren over de tijd voor de grote koninkrijken. Samen met de lijken zijn nogal wat aardewerken vaten gevonden. Ook zijn de tanden van veel schedels bijgeslepen, een gebruik dat de Azteken later ook hadden. Zo probeerden mensen hun status uit te drukken.

Maar de grootste opgave wordt om te ontdekken waarom deze horrorshow van de doden is gecreëerd. De archeologen denken aan een ritueel. Maar welk ritueel dicteert dat je hoofden wisselt?