Azië: Boeddha = Kerstman


Geen Chinees restaurant is compleet zonder een standbeeldje van Budai Luohan. Nu wordt hij nog de kerstman ook.

Deze dikke, lachende incarnatie van Boeddha leefde in de tiende eeuw voor Christus in China en stond bekend als levensgenieter. Vandaar dat Chinese restaurateurs hem traditiegetrouw eren met een plaatsje voor het raam of op de toonbank. Hier is het eten goed en overvloedig, betekent dat.

Maar veelvraat Budai Luohan is hard op weg een nieuwe baan te krijgen: Kerstman. In Azië begint het Kerstfeest steeds populairder te worden. Amerikaanse films en televisieseries zorgen ervoor dat ook Japanners en Chinezen steeds meer dromen over een wit Kerstfeest, compleet met plastic bomen en kunstsneeuw.

boeddha Benjamin Chun

Zet de airconditioning aan, en je kunt zelfs in tropisch Singapore een mooie kabeltrui aantrekken. Alleen hebben ze de festiviteiten íets aangepast aan de lokale smaak.

In plaats van de Kerstman, steken sommige Aziaten Budai Luohan (bekend als Hotei-osho in Japan en Maitrea in India) in een rood gewaad. De boeddhistische godheid – of degene die voor hem speelt – heeft voor Kerst zelfs een nieuwe truc geleerd: hij heeft ogen in zijn achterhoofd gekregen. Daarmee kan hij zien of kinderen braaf zijn geweest en cadeautjes verdienen. Uiteraard strijkt hij ook bij stoute jongetjes over zijn hart en deelt hij speelgoed uit.

Over zijn schouder draagt Budai een magische linnen zak. Hoeveel geschenken hij ook uitdeelt, nooit raakt de zak leeg. Het lijkt verdorie Sinterklaas wel. Dat komt volgens de legende omdat hij tegelijkertijd de zorgen en problemen van mensen wegneemt en in zijn zak steekt, waar ze veranderen in snoep en huisdieren. Zo blijft er natuurlijk altijd wat uit te delen.

Foto: Benjamin Chun.