Aziaten domineren wiskunde


wiskunde

Singapore, Hong Kong, Korea, Taiwan en Japan, als het om de exacte vakken gaat, wonen de kampioenen in het oosten. De Trends in International Maths and Science Study (TIMSS) toont andermaal aan dat Aziatische kinderen tussen tussen 9 en 14 het beste zijn in wiskunde en aanverwante vakken. Europese landen en de VS zitten daar een stukje onder. Het slechtst scoren landen in het Midden-Oosten en Afrika.

De studie kijkt iedere vier jaar naar de prestaties van schoolkinderen op het gebied van exacte vakken en maakt daarvan een rangschikking. In totaal worden 600.000 leerlingen beoordeeld. Niet alle landen doen mee, vooral armere staten houden geen statistieken bij die bruikbaar zijn voor deze studie.

Sinds twintig jaar domineren de Aziatische landen het klassement. Vooral de Europese landen scoren iedere keer ietsje beter, maar zitten nog zo’n 20 procent onder het Verre Oosten. Nederland is een middenmoter in Europa, maar zit een behoorlijk eind onder landen als België en Noorwegen. Het beste Europese land is Noord-Ierland, dat vlak onder de Aziatische staten scoort.

Niet alleen zijn Europese leerlingen gemiddeld veel slechter in wiskunde, we hebben ook een grotere groep leerlingen die slechts de minimale score haalt. Het algemene niveau in Azië is ook hoger. Goede vaardigheden in wiskunde leiden later in het leven tot hogere verdiensten, is uit eerder onderzoek gebleken.