Azen op koninklijk DNA


Hoe bewijs je dat je een buitenechtelijk kind bent van prins Bernhard? Met DNA. Maar zo makkelijk is dat niet.

Rusland, begin jaren negentig. Een groep archeologen denkt in een bos de stoffelijke overschotten te hebben gevonden van de laatste tsarenfamilie, de Romanovs. Die zijn tijdens de Russische Revolutie in 1918 geëxecuteerd en begraven. Alleen willen de archeologen het zeker weten. Dus sturen ze een briefje naar Den Haag. Of koningin Beatrix DNA wil afstaan om dat te vergelijken met het DNA in de botten.

Beatrix is familie van de tsaren. Haar over-overgrootmoeder was de zus van de één na laatste tsaar. Komt haar DNA overeen met de botten, dan is de laatste rustplaats van de tsaar inderdaad gevonden.

De laatste tsarenfamilie. Delen ze DNA met Beatrix?

Maar Beatrix weigert.

Waarschijnlijk wil ze niet dat haar DNA rond gaat zwerven. Dan zou het wel eens gebruikt kunnen worden door mensen als de vrouw die nu beweert een buitenechtelijk dochter te zijn van prins Bernhard.

DNA is de achilleshiel van koninklijke families. De Londense schandaalkrant News of the World probeerde in 2004 via een verleidelijke dame haren van prins Harry in bezit te krijgen om aan te kunnen tonen dat hij geen nazaat is van Charles, maar het resultaat is van een slippertje van Diana. Het plan mislukt dankzij de vroegtijdige inzet van Scotland Yard.

Over koninklijk DNA is zelfs al een rechtszaak gevoerd. Edwin de Roy van Zuydewijn en Margarita vechten bij de rechter om het bezit van een gedragen onderbroek van de prinses. Daarin zou DNA-materiaal aanwezig zijn, waarmee een hoop duidelijk zou kunnen worden over de geschiedenis van de Oranjes. De rechter weigert uitspraak te doen over de onderbroek.

Waarom is het Oranje DNA zo belangrijk? Niet alleen vanwege buitenechtelijke kinderen. Wellicht zijn de Oranjes zelf geen biologische nakomelingen van koning Willem de Eerste. Van verschillende mannelijke Oranjes is het niet zeker of ze wel kinderen konden verwekken. Zo gaat het gerucht dat koningin Wilhelmina niet door Willem III is verwekt, maar door een kamerheer. Wie DNA van Beatrix heeft, kan dat eventueel bewijzen.

Follow Faqtman on Twitter