Auto’s zijn net mensen


We dichten auto’s menselijke eigenschappen toe. En volgens wetenschappers is dit evolutionair bepaald.

Is het een vrouw of een man? Sexy of onaantrekkelijk? Agressief of passief? Dominant of verlegen? Nee, we vragen niet naar de eigenschappen van je nieuwe geliefde of collega, maar naar je auto. Het klinkt misschien bezopen om dit soort vragen te stellen over een stuk metaal en wat glas, maar een nieuwe studie toont aan dat mensen gezichten herkennen in auto’s.

Al eerder was aangetoond dat mensen de neiging hebben om auto’s menselijke eigenschappen toe te dichten. ‘Antropomorfisme’ heet dat met een duur woord. Alleen wisten de onderzoekers niet zeker waardoor dit kwam. Het zou mogelijk iets te maken hebben met de manier waarop wij evolutionair geprogrammeerd zijn. Zo zou het snel kunnen herkennen van gezichten onze overlevingskansen doen vergroten.

Jong of oud? Mannelijk of vrouwelijk? Introvert of extravert?

In een studie is nu aangetoond dat we evolutionair voorgeprogrammeerd zijn om in alles gezichten te zien (een wolk, een steen, een auto), en dat reclames en films hier geen enkele rol in hebben gespeeld. Aan het onderzoek deden proefpersonen mee uit Wenen (Oostenrijk), en proefpersonen uit de landelijke gebieden in Ethiopië. Deze laatste groep was amper blootgesteld aan de commercie en filmindustrie, wat het een interessante vergelijkingsgroep maakte.

Alle proefpersonen die aan het onderzoek meededen schreven auto’s menselijke eigenschappen toe. Afkomst had hier dus geen enkele invloed op. Zo zagen ze in de koplampen ogen, in de zijspiegels oren, en in de grille een mond. De breedte en vormen van de verschillende auto-onderdelen bepaalden vervolgens of ze de auto mannelijk, jeugdig, arrogant, lief, vriendelijk of agressief etc vonden.

Een interessante vraag zou zijn of de ‘persoonlijkheid’ van een auto ook aansluit op de persoonlijkheid van zijn chauffeur?

Bron: Evolution and Human Behavior. Foto: TonyLanciaBeta, Flickr