Auto’s of poppen?


Waarom speelt Sophie liever met barbie’s en Bas liever met auto’s? Over dit soort vragen is in de psychologie veel gespeculeerd. Sommige psychologen beweren dat dit met de houding van de ouders te maken heeft. Als een jongetje met een pop speelt, dan wordt daar afkeurend of gereageerd. Zo leert hij dat papa en mama hem liever vinden als hij met auto’s speelt. Andere psychologen beweren dat de voorkeur voor bepaald speelgoed aangeboren is.

Zo bleek uit een onderzoek met chimpansees dat mannetjes een stok gebruiken als wapen of als middel om water en honing te zoeken. Terwijl vrouwtjes de stokken koesteren en verzorgen alsof het kleintjes waren.

Uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Harvard blijkt dat jongens en meisjes mogelijk een aangeboren voorkeur hebben voor sekse-stereotiep speelgoed, maar zich ook laten beïnvloeden door hun ouders.

Voorkeur voor speelgoedauto waarschijnlijk aangeboren

45 baby’s tussen de 6 en 9 maanden deden aan het onderzoek mee. Met behulp van ballonnen werd er gekeken of de piepjonge proefpersonen een voorkeur hadden voor een vooruitduwende beweging (zoals je ziet bij het spelen met autootjes) of een wiegende beweging (zoals je ziet bij het wiegen van een pop).

De baby’s kregen twee naast elkaar liggende schermen te zien. Op een scherm sloeg een volwassene (soms een man en soms een vrouw) tegen een ballon, op het andere scherm wiegde dezelfde volwassene de ballon. Toen de baby’s zelf een ballon in hun handen kregen, waren de jongetjes sneller dan de meisjes geneigd de voortduwende beweging te maken. Ook waren de jochies eerder geneigd om de mannelijke volwassene te imiteren

De onderzoekers vermoeden dat onze voorkeur voor speelgoed deels aangeboren is, maar dat een mannelijk of vrouwelijk rolmodel ook van invloed is op de ontwikkeling van dit gedrag. Jongetjes imiteren de meer mannelijke beweging van hun vader, en meisjes de verzorgende beweging van hun moeder. Kortom: het is een combinatie van nature en nurture.

Bron: Cognition