Autohufters bezitterig en haastig


Hufterig weggedrag is een van de grootste ergernissen van het leven. Mensen die snijden, bumperkleven of geen voorrang geven kom je op de weg bijna dagelijks tegen. Andere weggebruikers tikken op hun voorhoofd en vragen zich af wat het probleem van de hufter is.

Dat is nu ontdekt. De hufter is dol op auto’s. Zelfs zodanig dat hij – het is in heel veel gevallen een hij – de auto ziet als een verlengstuk van zichzelf. Zijn auto is niet vier wielen en een stuur, maar via zijn achterwerk in de chauffeursstoel onderdeel van zijn lichaam.

© Intst | Dreamstime.com

Bovendien is de hufter dol op bezit. In het bijzonder zijn auto is hem zeer dierbaar. Hij koopt ook auto’s die eigenlijk net te duur voor hem zijn en ligt vervolgens krom om het ding af te betalen. Dat betekent hard werken om een bonus binnen te slepen. Daarvoor moet de hufter weer veel afspraken maken buiten de deur, waardoor hij veel onderweg is.

Dus heeft de hufter bijna altijd haast, een derde eigenschap van mensen die zich misdragen op de weg. De hufter voelt altijd de hete adem van zijn agenda in zijn nek.

Het onderzoek werd verricht onder 134 automobilisten door Temple University in de Verenigde Staten. Het staat momenteel in het vakblad Journal of Psychology & Marketing.

Follow Faqtman on Twitter