Auto kan je emoties lezen


Veel mensen winden zich op in het verkeer. Over voorgangers die te lang links rijden, mensen die door rood glippen en natuurlijk het beruchte bumperkleven. Emoties horen bij het verkeer, maar zijn tot nu toe een ondergeschoven kindje in de auto-industrie. Daar komt echter verandering in, dankzij experimenten aan de EPFL hogeschool in Lausanne (Zwitserland) in samenwerking met Peugeot-Citroën.

De Zwitsers hebben een emotie-detector gebouwd, bestaande uit een camera die op de bestuurdersplaats is gericht, gekoppeld aan een computer. De computer bevat een programma dat ‘leert’ om de positie van de ogen, wenkbrauwen neus en mond te ontdekken en te analyseren.Daaruit trekt de computer dan de conclusie welke emotie de bestuurder ervaart.

De machine herkent nu al angst, woede, blijdschap, treurnis, irritatie, verrassing en verachting. Volgens de onderzoekers is vooral woede moeilijk te detecteren, aangezien deze emotie zich bij mensen verschillend uit.

Uiteindelijk moeten de auto en de mens meer samensmelten tot één geheel. De auto ondersteunt de bestuurder dan met allerlei hulpmiddelen. Bijvoorbeeld door te waarschuwen dat iemand zich te veel opwindt. De eerste toepassingen die Peugeot-Citroën wil gaan overnemen zijn een waarschuwingssysteem voor vermoeidheid, gebaseerd op het knipperen van de ogen, en een detector die ziet dat een chauffeur met andere dingen dan rijden bezig is.