Autisten krijgen autisten?


Amy en Sheldon (Big Bang Theory): als ze maar geen kinderen krijgen.

Het aantal kinderen met autisme stijgt. Kan dat iets te maken hebben met de opkomst van computers en emancipatie?

Er zijn al veel verklaringen gegeven voor de sterke opkomst van autisme in de laatste paar generaties. Sommige wetenschappers denken dat het te maken heeft met de stijgende leeftijd waarop mensen kinderen krijgen. Anderen vermoeden dat milieuverontreiniging een rol speelt.

En er is een nieuwe theorie: autisme komt op omdat autisten met elkaar kinderen maken. Simon Baron-Cohen – autisme-expert en de neef van Sasha ‘Borat’ Baron-Cohen – heeft in een interview met het blad Time gezegd dat mensen die zelf een lichte vorm van autisme hebben, elkaar tegenkomen op technische universiteiten en bij computerbedrijven. Omdat daar dankzij de emancipatie ook steeds meer vrouwen werken, komen daar kindjes van.

Dat zou bijvoorbeeld verklaren waarom in de regio Eindhoven zo veel autisten wonen. De Technische Universiteit en de technologiebedrijven daar zijn een magneet voor mensen met grote analytische vermogens, maar weinig sociale finesse. Ook in Amerikaanse steden met veel techneuten, zoals Boston en Palo Alto, wordt een hoger aantal kinderen met autisme en asperger geboren.

Baron-Cohen waarschuwt dat er nog meer onderzoek moet worden gedaan, voor echt vaststaat dat autisten elkaar aantrekken en nieuwe autisten verwekken.