Autisten houden vaker van hardrock


Muziek luisteren dreamstime_xs_28060967

Houd je van hardrock, metal of punk? Grote kans dan dat je een analytisch ingesteld type bent. Meer empathische eigenschappen? Dan neig je eerder naar rustige, wat melancholische muziek of R&B. Dit blijkt uit psychologisch onderzoek aan de universiteit van Cambridge dat is gepubliceerd in Plos One.

In het onderzoek worden analytische types ‘systemisers’ genoemd, mensen die de wereld om zich heen graag definiĆ«ren in patronen en regels. Mensen met een autistische stoornis zijn in die groep bovenmatig vertegenwoordigd. Zogeheten ‘emphatisers’ hebben groter vermogen om emoties bij zichzelf en anderen te herkennen en hun gedrag er op aan te passen. Het interessante aan muziek is volgens onderzoeker David Greenberg dat het emoties teweegbrengt en tegelijk ook een ‘systeem’ is van klanken en ritme.

De meer dan tweeduizend deelnemers aan zijn onderzoek kregen muziekfragmenten te horen van verschillende muziekgenres. Tegelijk vulden ze een vragenlijst in over hun persoonlijkheid. Aan de verwachting dat systemisers een voorkeur zouden aangeven voor muziek met complexere patronen werd voldaan. Net als empathische deelnemers liever naar muziek met emotionele en intellectuele diepgang luisteren.

Maar ook kwam naar voren dat systemisers een voorkeur hebben voor opwindende, harde muziek. Greenberg meent dat deze voorkeur van pas kan komen bij de behandeling van autisme.

Een eerder onderzoek, gepubliceerd in Current Biology, toonde al aan dat sommige mensen helemaal geen plezier aan muziek beleven. Ze kampen met zogeheten muzikale ‘anhedonia’ (onvermogen om plezier te beleven).