Heb je autisme? Check het in een minuut


autisme test

Kijk eens goed naar de video hieronder. Wat zie je? Als het een driedimensionale, roterende kolom van zwarte en witte puntjes is, dan heb je geen autisme. Die je duidelijk twee vlakken die tegen elkaar in of over elkaar heen bewegen, dan waarschijnlijk wel.

Deze nieuwe, zeer snelle test om autisme vast te stellen is ontwikkeld aan de universiteit van het Italiaanse Pisa. De video meet de mate waarin je details ziet in een bewegend plaatje. Autisten hebben veel meer de neiging om losse onderdelen te zien van een afbeelding, andere mensen nemen het hele beeld in zich op en zien een draaiende kolom.

Om de test volledig te doen, zou je ook de ogen van de toeschouwer moeten filmen en analyseren. Bij autisten verwijdt de pupil zich, een teken dat ze de details in zich opnemen. Bij niet-autisten blijft de pupil nagenoeg hetzelfde. De test is vooral ontwikkeld om bij jonge kinderen te gebruiken, omdat die vaak minder goed reageren op bestaande testen. Het duurt maar een paar minuten om de diagnose te stellen.