Eigenlijk moest de verkoopprijs van het vorige Nederlandse regeringsvliegtuig geheim blijven. Maar minister Schultz vertelde het in april 2017 toch: na twintig jaar trouwe dienst was het regeringsvliegtuig PH-KBX verkocht aan de Australische luchtvaartmaatschappij Alliance Airlines voor 3,7 miljoen euro. Dit geld zou de Nederlandse overheid gebruiken voor de aanschaf van het nieuwe regeringsvliegtuig, PH-GOV. Maar het pakte anders uit. Het vliegtuig bracht netto slechts 2,5 miljoen op. De Australiërs hadden namelijk een slimme constructie bedacht, zo ontdekte regeringsvliegtuigdeskundige.nl na onderzoek.
Waar is die 1,2 miljoen gebleven? ‘De lagere netto-opbrengst van de KBX kwam onder meer door extra kosten die zijn gemaakt voordat het toestel overging en door een flinke koersdaling van de Dollar. Extra kosten zijn gemaakt omdat het toestel later werd opgeleverd dan voorzien vanwege de benodigde certificering voor de noodverlichting’, aldus een woordvoerder van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Pech voor de Nederlandse belastingbetaler. En er is slim onderhandeld door Alliance, want het valuta-risico was voor Nederland.
Maar er is nog iets vreemds aan de hand. Alliance is namelijk helemaal niet de koper van het toestel. In april 2017 richtten Alliance topmannen Steve Padgett en Scott McMillan een nieuw bedrijf op, KBX Pty Ltd. Deze firma werd in augustus van dat jaar de nieuwe eigenaar van het voormalige regeringsvliegtuig, dat weer werd uitgeleast aan Alliance Airlines. Het vliegtuig bleef er exact hetzelfde uitzien, wel met nieuwe Australische registratie VH-KBX. De KBX was bedoeld voor VIP-vluchten.
De eerste transactie van KBX Pty Ltd.: technici schroefden de twee motoren van de KBX eraf. Die verkochten de twee directeuren aan Alliance Airlines voor bijna 2 miljoen euro. Op haar beurt kocht KBX Pty Ltd. twee andere motoren van Alliance voor nog geen miljoen euro. Dit stuivertje wisselen leverde een boekwinst op van ongeveer 920.000 euro.
De KBX is in goede handen ‘Down Under’, al wilden veel vliegtuigliefhebbers de Fokker 70 liever op Nederlandse bodem houden. Achteraf gezien, met de schamele opbrengst van 2,5 miljoen, had de Staat het toestel beter kunnen slijten aan een museum. Gedane zaken nemen geen keer. Je kunt er zeker van zijn dat de heren Padgett en McMillan de Nederlandse overheid dankbaar zijn voor hun pensioenvoorziening.