Australiërs de grootste vlees-eters

Nederland is middenmoter


vlees

Met jaarlijks 111,5 halve kilo vlees per persoon zijn Australiërs de grootste carnivoren ter wereld, gevolgd door Nieuw-Zeelanders, Oostenrijkers en Argentijnen. Australiërs eten dus meer dan 300 gram per dag, dat is een flinke biefstuk. Nederlanders zijn bescheidener en eten jaarlijkse gemiddeld 85,50 kg vlees. Onder vlees verstaan de onderzoekers achter deze cijfers: rund, kip, lam en varken.

Naast gegevens over consumptie heeft internationaal cateringsbedrijf Caterwings ook naar de prijzen in 52 landen gekeken. Zwitsers betalen vergeleken met de gemiddelde vleesprijs wereldwijd ruim 140 procent meer. Maar dat wil nog niet zeggen dat inwoners van het Alpenland hun stukje vlees laten staan. Zwitsers werken jaarlijks 74,7 kg weg.

In rijke landen is de prijs van vlees geen obstakel; in de bovenste regionen ‘dure’ vleeslanden komen we bijvoorbeeld ook de Denen tegen, een land dat ook in de top 10 vleesconsumptie staat. Prijs zegt dus niet alles. Interessant is te kijken naar het aantal uren dat een inwoner van een land moet werken tegen minimumloon om vlees te kunnen kopen. Een Deen moet volgens de onderzoekers bijvoorbeeld een half uurtje werken voor een stukje kip, een Indiër gemiddeld 10,5 uur.

Rundvlees is nog duurder. Dat lijkt soms een reden te zijn om geen koe te eten. In Indonesië moeten mensen gemiddeld de meeste uren maken om rundvlees te kopen (23,61). In India gaat het om 22,77 uur, in Rusland 21,88 uur. In deze landen ligt de consumptie van dit vlees dan ook laag.

De top 10 vleeseters bestaat verder uit Spanje, Israël, Denemarken, Canada, Portugal, en Italië. Het minste vlees wordt gegeten in India, met gemiddeld 4,4 kg per jaar per persoon. Na Indonesië (11,6 kg) loopt de consumptie gestaag op via Egypte, Thailand, Turkije, Hong Kong, Japan, Colombia, Oekraïne naar Vietnam. Maar daar wordt nog altijd iets minder dan de helft minder vlees gegeten dan in Nederland, 49,9 kg tegen 85,50 kg gemiddeld per jaar per persoon.