Australiërs bouwen trekstraal


Australische natuurkundigen hebben een manier gevonden om een trekstraal te maken in water. Met hulp daarvan kun je schepen naar de haven loodsen of olievervuiling een bepaalde richting opsturen. Op dit moment is er alleen een mini-versie, die een pingpongbal in een bak water alle kanten op kan sturen, maar er is geen reden waarom deze techniek niet ook op grotere schaal toegepast kan worden.

Het geheim achter de trekstraal is een soort stampertje, dat golven maakt. Als die golven maar hoog genoeg zijn, worden stromingen gecreëerd die sterk genoeg zijn om objecten te verplaatsen. Golven die naar de zijkant worden geduwd, krullen terug en zullen een object richting het stampertje brengen. Golven die naar binnen zijn gericht, duwen het object juist weg.

Maar er zijn ook veel complexere golven te maken, afhankelijk van de frequentie waarmee het stampertje het water in beweging brengt.

Het is volgens de uitvinders geen moeilijke techniek, iedereen met een badkuip en een badeendje kan zelf experimenteren door met een rond object het water in beweging te brengen. Afhankelijk van hoe snel of langzaam dat gebeurt, zal het eendje verschillende kanten opgaan.

Het onderzoek staat in Nature Physics.