Australiër na 40 minuten uit dood herrezen


In Australië is een man, die door de doktoren 40 minuten eerder klinisch dood was verklaard, weer tot leven gekomen. Dat gebeurde dankzij een nieuwe techniek: cardiopulmonale reanimatie (CPR). Het gaat om Colin Fiedler (39) uit Dandenong, deelstaat Victoria. Naar nu bekend is geworden, werd hij vorig jaar in juni naar het ziekenhuis gebracht. Daar constateerden artsen dat zijn hart niet meer klopte. Hij werd daarop dood verklaard.

Op de man werd 40 minuten na zijn ‘dood’ een nieuwe CPR-machine gebruikt, de zogenoemde AutoPulse. Dat is een nieuw type hart-longmachine die de vitale organen voorziet van bloed en daarmee zuurstof.

Die behandeling sloeg aan meldt de krant Herald Sun. Fiedlers hart ging weer vanzelf kloppen. Hij is in leven gebleven.

De AutoPulse kan zelfs na een lange hartstilstand werken omdat het meer bloed door het lichaam laat stromen dan bij handmatige reanimatie, claimt fabrikant Zoll. De machine is sinds 2003 op de markt en maakt de belofte wat deze Australiër betreft in ieder geval helemaal waar. Het heeft in Australië gezorgd voor een nieuwe discussie over wanneer iemand precies dood is.