Australië wil natuur terugdraaien


Dirk Hartog Eiland.

De Australische overheid begint een ambitieus plan om verwoeste natuur te restaureren. Zo moet de situatie ontstaan zoals die een paar eeuwen geleden was, voor de mens kwam. De plaats waar dat gaat gebeuren is ook nog eens van groot historisch belang voor Australiërs en Nederlanders: Dirk Hartog Eiland. Daar zette de eerste Europeaan ooit voet op Australische bodem.

Dit eiland aan de westkust van Australië is een Unesco Werelderfgoed locatie, maar de natuur is er behoorlijk verwoest. Daarom staat er een megaproject op stapel. Planten die niet op het eiland thuishoren zullen allemaal worden verwijderd, net als dieren die met boten mee zijn gekomen. Zij zullen worden vervangen door de planten en dieren die Amsterdamse kapitein Dirk Hartog in 1616 aantrof toen hij op het eiland aankwam.

Daarna wordt het eiland streng bewaakt, zodat het niet opnieuw kan worden overgenomen door planten die er niet thuishoren. De Australische overheid hoopt dat Dirk Hartog Eiland een voorbeeld kan worden hoe het land er eens uit heeft gezien, voor ratten, schapen en wilde katten grote delen van de natuur veranderden. Als dit goed gaat, dan komen meer eilanden aan de beurt.

Follow Faqtman on Twitter