Australië heeft bankbiljet met typefout


typefout in bankbiljet

‘Vaaswasser nodig?’ Stond bij de afgelopen bekerfinale gedurende de hele eerste helft te lezen op de reclameborden rond het veld. Een typefoutje is zo gemaakt, zelfs in heel belangrijke mededelingen. De vaaswasser werd in de rust veranderd in vaatwasser. In Australië kunnen ze een typefout minder makkelijk corrigeren. Die staat namelijk op een bankbiljet.

Toegegeven, je hebt een goed vergrootglas nodig om de verschrijving op het nieuwe 50-dollar biljet te ontdekken. Maar dat maakt de fout niet minder gênant. Op het biljet staat Edith Cowan. In 1921 was ze het eerste vrouwelijke parlementslid. Heel klein staat op het biljet haar openingstoespraak te lezen.

‘It is a great responsibility to be the only woman here, and I want to emphasise the necessity which exists for other women being here’, zei ze. Maar de Australische nationale bank heeft daar ‘responsibilty’ van gemaakt. Niet één, maar twee keer op hetzelfde biljet. Daar zijn 46 miljoen exemplaren van gedrukt, die allemaal in circulatie zijn. Het duurde liefst zes maanden voor iemand het merkte.

Het is niet eens de ergste fout in de wereld van bankbiljetten. De Filipijnen brachten in 2005 een biljet uit met een spelfout in de naam van president Gloria Macapagal Arroyo. Er staat Arrovo. De Canadezen hadden ooit een biljet waarop de duivel te zien was in het haar van koningin Elisabeth.

Of de Australiërs deze fout gaan corrigeren, is nog niet bekend.