Australië: eet meer kangoeroe


kangoeroe

Liggen er binnenkort kangoeroe-biefstukken in onze supermarkten? De overheid in Australië heeft de noodklok geluid, er zijn veel te veel van de springende beesten in het land. Dat is niet alleen lastig, want ze komen steeds vaker stedelijke gebieden in, maar ook gevaarlijk. Het aantal aanrijdingen van auto’s met kangoeroes neemt hand over hand toe.

De cijfers tonen aan hoe hard de populatie is gegroeid. In 2006 waren er nog maar 7 miljoen van de buideldieren, maar toen begonnen hun aantallen te groeien, tot 27 miljoen in 2010. In 2016 waren dat er al 45 miljoen. Dit jaar gaan we waarschijnlijk door de 50 miljoen.

De oplossing voor de overvloed is jagen. De Australische overheid wil dat meer landgenoten een geweer oppakken en een kangoeroe omleggen. Het vlees is heerlijk, zo heet het en je doet het land er een lol mee. Ook universiteiten steunen de oproep, omdat ze bang zijn dat veel van de kangoeroes sowieso zullen sterven. Hun aantallen zijn enorm gegroeid omdat Australië een paar zeer natte jaren heeft gekend. Daardoor groeit het gras, dat de dieren eten.

Als de droogte toeslaat, dan kan het land de grote aantallen niet meer voeden. Miljoenen zullen sterven van de honger, berekende de University of Adelaide. Daarom is het beter als de dieren nu worden afgeschoten en mensen ze kunnen eten. Wellicht kan zelfs export op gang komen naar andere werelddelen, zoals Europa. Als mensen wereldwijd gewend raken aan het eten van kangoeroe, dan zijn de overschotten zo weggewerkt.

Dat afschieten zal niet zo moeilijk zijn. Kangoeroes wagen zich steeds meer in de stad, vooral omdat ze daar voer kunnen krijgen. Mensen geven de dieren te eten en anders zoeken ze het zelf. Daarbij dringen de dieren zelfs huizen binnen, wat tot ravages kan leiden. In Australië wordt ook steeds vaker vreemd gedrag van kangoeroes waargenomen. Bezitters van zwembaden vinden ze soms in het water. Deze beesten eten geregeld besjes en bladeren waar ze stoned van worden.