Aussie luchtmacht: ‘JSF verschrikkelijk toestel’


F35 JSF

De Australische luchtmacht is bijzonder ontevreden over het F35 jachtvliegtuig, ook wel bekend als de JSF. Ze hebben vorig jaar twee van de toestellen geleverd gekregen van Lockheed en tot nu toe vallen die alleen maar tegen. Het gaat ‘honderden miljoenen’ Australische dollars kosten om de toestellen gevechtsklaar te krijgen. Nu Noord-Korea dreigt met oorlog, beginnen de Australiërs zich te realiseren dat ze heel slechte toestellen hebben gekocht.

Het grootste probleem, volgens bronnen bij de luchtmacht down under, is dat veel van de systemen aan boord van het vliegtuig nooit goed zijn getest. Ze zitten nog vol kinderziektes en de vrees bestaat dat ze misschien wel nooit goed zullen werken. En dat terwijl het toestel al wordt geleverd aan allerlei landen, naast Australië ook Nederland.

Om de toch al ernstig vertraagde levering van de JSF te versnellen, zijn veel praktijktests geschrapt. Ze worden vervangen door computersimulaties. Maar die leveren niet dezelfde inzichten op als ‘echt’ vliegen met een toestel, onder moeilijke omstandigheden. Dus is het de vraag wat er gebeurt als een JSF zich in een luchtgevecht meldt, bijvoorbeeld met een Noord-Koreaanse Mig. Die zijn ernstig verouderd, maar wel goed getest.

De slechte prestaties zijn door bronnen binnen de luchtmacht aan de Australische media gelekt, maar volgens het ministerie van Defensie in het land is er niets aan de hand. Kleine problemen met de software zijn ondertussen opgelost door een update, aldus een woordvoerder.

Maar ook uit de VS komen steeds weer berichten over problemen met de F35. Zo zou de schietstoel niet goed werken bij lichtere piloten, wat in de komende jaren 22 dode piloten kan kosten, waarschuwde de Technical Airworthiness Authority van de VS. Ondertussen zijn er steeds meer aanwijzingen dat een toestel dat een paar weken geleden neerstortte bij de geheime basis Area 51, een F35 zou zijn geweest.

Het Amerikaanse Congress bespreekt volgende week een rapport dat moet vaststellen of de F35 überhaupt wel een verbetering is van de wapensystemen die het moet gaan vervangen. De Nederlandse politiek heeft zo’n debat niet op het programma staan.