‘Auckland ligt op vulkaan’


Het zakencentrum van Auckland. Foto: Partyzane.

De Nieuw-Zeelandse miljoenenstad Auckland ligt op een bijzonder gevaarlijke plek. Lokale onderzoekers hebben ontdekt dat delen van de stad zijn gebouwd op een vulkaan. Die is al 600 jaar niet meer uitgebarsten, maar dat betekent niet dat het in de toekomst niet tot een eruptie kan komen.

In het komende nummer van het vakblad Remote Sensing of Environment schrijven de Nieuw-Zeelanders dat het lawaai van de stad een bijkomend gevaar is. Geologen kunnen meestal het risico van een uitbarsting inschatten door met sensoren de trillingen van de aardkorst boven een vulkaan te meten. Maar Auckland produceert zo veel lawaai en het verkeer zorgt voor zo veel trillingen dat een betrouwbare meting is uitgesloten. Daardoor kan een uitbarsting ineens toeslaan en tienduizenden doden kosten.

De geologen maken zich vooral veel zorgen om dichtbebouwde voorsteden. Die vormen door hun lagere ligging een natuurlijk bekken voor lava. Mensen die zich in die wijken bevinden, zouden opgesloten raken door de vloeibare aarde en op een verschrikkelijke manier aan hun eind komen.

Vorig jaar werd een andere grote stad in Nieuw Zeeland, Christchurch, getroffen door een aardbeving die 185 mensen het leven kostte.

Follow Faqtman on Twitter