Atoombommen tegen asteroïden


asteroiden

Wat als een asteroïde op aarde afraast? Die vraag houdt regeringsleiders en wetenschappers al een tijdje bezig. Ook in Rusland staat het op de agenda. Aan de universiteit van Tomsk hebben ze een oplossing bedacht: opblazen die handel. Maar niet op het moment dat zo’n gevaarte op onze planeet dreigt te botsen, maar eerder.

De Russen willen asteroïden vernietigen die van de aarde af bewegen, maar die over een paar jaar terug zouden kunnen komen. En dat willen ze doen met atoombommen. Die hebben ze toch al en ze kunnen ook nog de ruimte in. Door de stukken ruimtepuin te vernietigen terwijl ze van ons af bewegen, loopt de mensheid geen gevaar om radioactief puin binnen de dampkring te krijgen.

Klein probleempje is dat de atoommachten ooit hebben afgesproken geen nucleaire explosies in de ruimte toe te laten. Internationale verdragen moeten worden aangepast. En of de oude Sovjet-raketten wel werken?

Toch zijn de Russen serieus. Ze hebben hun SKIF Cyberia supercomputer aan het werk gezet om het beste punt in de baan van 39 asteroïden te berekenen waarop een explosie het meest efficiënt zou zijn. Een bom van één megaton (50 keer Hiroshima) zou een klomp steen met een doorsnee van 200 meter moeten kunnen verpulveren, denken de onderzoekers uit Tomsk.