Atoomafval in snelkookpannen


De Franse overheid heeft net een opmerkelijke openbare aanbesteding gedaan. Ze zoeken 4000 snelkookpannen, te leveren in het eerste kwartaal van volgend jaar. Nee, ze zullen niet worden gebruikt voor de bereiding van maaltijden voor het Franse leger, maar als verpakkingsmateriaal voor radioactief afval.

De aankopende partij is het atoomagentschap CEA, die de pannen wil hebben voor een faciliteit in Is-sur-Tille, 45 kilometer ten noorden van Dijon. Daar liggen Franse kernraketten, of zoals het agentschap het in typisch Franse stijl aanduidt ‘een cruciale schakel in de ketting van de verdediging van Frankrijk’.

Waarschijnlijk zal per pan een paar gram afgewerkt plutonium worden verpakt. De pannen worden vervolgens ondergronds opgeslagen. Een fabrikant van snelkookpannen zei op de Franse radio dat zijn bedrijf al jaren snelkokers levert aan de atoomindustrie. De stevige roestvrijstalen pannen zijn goedkoop en eigenlijk precies de juiste verpakking voor radioactief materiaal.

De milieulobby maakt zich echter zorgen. ‘Atoomenergie is ons altijd verkocht als hi-tech. Nu blijkt dat ze dezelfde spullen gebruiken als waarmee ik crème caramel maak’, brieste een woordvoerder van de tegenstanders van atoomenergie.