‘Atlantisch Atlantis’ ontdekt


De diepzee is een van de weinige plekken op de wereld die nog niet helemaal door de mens in kaart is gebracht. Dat duurt echter niet lang meer, vooral oliemaatschappijen zijn zeer nieuwsgierig hoe de zeebodem er uit ziet, omdat het ze informatie geeft over waar misschien olie zit. Het is dan ook niet gek dat juist een oliemaatschappij met echopeilingen een ontdekking heeft gedaan die al ‘Atlantisch Atlantis’ wordt genoemd.

Het gaat om een (schier)eiland ten westen van Schotland van ongeveer 10.000 vierkante meter oppervlakte. Het ziet er net uit als land boven water (zie afbeelding). Wellicht vormde het een landbrug tussen Schotland en Noorwegen.

Afbeelding: R A Hartley et al.

Geologen en archeologen van de universiteit van Cambridge hebben het onderwaterlandschap verder onderzocht. Ze vonden acht rivierbeddingen, een verdere aanwijzing dat het stuk land ooit boven de golven uitstak. In boormonsters werden pollen, plantenresten en fossielen van landdieren gevonden. Daarmee staat vast dat het ooit een echt land was.

Woonden er ook mensen? Nee, want dit ‘Atlantis’ is waarschijnlijk al 2,5 miljoen jaar geleden onder de golven verdwenen. Het gaat waarschijnlijk om een stuk aardkorst dat ooit omhoog is geduwd door vulkanische krachten, net als IJsland. Toen die krachten afnemen, zakte de hele boel weer naar beneden.

Het onderzoek staat vanaf vandaag in het vakblad Nature Geoscience.