Atlantis is softwarefoutje


Atlantis of een softwarefoutje? Het lijnenpatroon ziet er intrigerend uit.

Afgelopen najaar was het wereldje van samenzweringsliefhebbers, 2012-gelovers en UFOlogen ineens in rep en roer. Google Earth vertoonde na een update ineens een opmerkelijk patroon op de bodem van de Atlantische Oceaan in de buurt van de Canarische Eilanden. Het waren keurige rechte lijnen, die onder een hoek van 90 graden elkaar kruisten. Dit moest toch Atlantis zijn?

De Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) nam de zaak op aandringen van veel Amerikanen in onderzoek. Wat veroorzaakte het vreemde patroon op de zeebodem? Was het misschien inderdaad land dat ooit boven de zeespiegel had uitgestoken? Het rapport van NOAA is klaar, hun conclusie: software heeft het rasterwerk op de bodem gemaakt.

Google Earth maakt gebruik van data van schepen die met sonar de zeebodem in kaart brengen. Die schepen varen in zogenoemde schaakbordpatronen om ieder hoekje van een bepaald stuk bodem te kunnen opmeten. De lijnen zijn niets meer of minder dan de route van het meetschip.

Recht naar beneden geven de metingen een te grote diepte aan. Dat foutje moet door software worden gecorrigeerd, maar dat is in de buurt van de Canarische Eilanden nagelaten. Daardoor lijkt het alsof er daar diepe trechters liggen in een perfect patroon.

Deze verklaring zal de overtuiging van veel mensen dat er ‘iets’ geks op de zeebodem ligt niet doen afnemen. Sterker nog, meldingen over gezonken UFO’s en verborgen steden lijken alleen maar toe te nemen.