‘Atlantis gevonden’ claimt groep


Volgens Franse kranten is de verzonken stad Atlantis gevonden in het Caribisch Gebied. Een broodje aap?

De foto’s zijn vaag en van slechte kwaliteit. Maar toch zijn er rechthoekige patronen op te zien. Een onbekende (waarschijnlijk Franse) groep onderzoekers beweert dat de foto’s niets minder tonen dan de stad Atlantis. Zij zeggen dat de rechthoekige patronen straten en gebouwen zijn en dat op een van de foto’s zelfs een piramide te zien is.

Atlantis 1

De legende van Atlantis, een stad van verbazingwekkende rijkdom, kennis en macht die verzonk in de golven van de oceaan, fascineert miljoenen mensen rond de hele wereld. Keer op is de verloren stad ‘gevonden’, maar weer net zo snel bleek het iedere keer een hersenspinsel.

Atlantis 2

In 1997 bijvoorbeeld, beweerden Russische wetenschappers Atlantis te hebben gevonden op 160 kilometer van Land’s End in Engeland. In 2000 werd een verwoeste stad gevonden honderd meter onder het wateroppervlak uit de noordkust van Turkije aan de Zwarte Zee. Was dat dan Atlantis?

Atlantis 3

De enige aanwijzing dat de stad ooit heeft bestaan, zijn de geschriften van de Griekse wijsgeer Plato. Hij schreef over een machtige stadstaat die rond 9600 voor Christus delen van Europa en Afrika wist te veroveren. Toen kwam er een machtige vloedgolf en de stad met al zijn bewoners verdween.

Atlantis 4

Sindsdien zoeken mensen de stad. Maar of dit hem is? De lijnen op de foto’s tonen behoorlijk veel overeenkomsten met een ‘beach rock’ formatie. Dat is een natuurlijk fenomeen waarbij soms kilometers lange kaarsrechte breuken in steen voorkomen. In 1968 werd zo’n formatie bij het Caribische eiland Bimini gevonden en waren sommige mensen er ook al van overtuigd dat het Atlantis was. Alleen komen dezelfde soort formaties ook voor bij Australië en Venezuela.

Atlantis 5

De Fransen gaan nu proberen financiering te krijgen voor een expeditie naar Atlantis. Maar reken er maar niet op dat het veel op gaat leveren.