Atlantis begint aan laatste missie


Vrijdagavond is Space Shuttle voor de laatste keer opgestegen. Aan boord is een stukje hout van de appelboom die Newton inspireerde tot de wet van de zwaartekracht.

Atlantis heeft 25 jaar dienst gedaan, maar de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zet dit jaar een punt achter de bemande shuttle-missies. Atlantis zal alleen nog uit de schuur gehaald worden als er een reddingsmissie op touw gezet moet worden voor de astronauten in het ruimtetstation ISS.

Een mooie serie met shuttle-foto’s is te zien op de website van Discovery Channel.

De laatste keer?
De laatste keer?

Atlantis zal twaalf dagen rondjes draaien om de aarde terwijl het zit vastgeklonken aan het ruimtestation ISS. Er zal in die periode nieuwe apparatuur afgeleverd worden. Een Russische module zal worden geïnstalleerd die ervoor zorgt dat Russische voertuigen met het ruimtestation te verbinden.

Soms is het goed te zien als zo’n shuttle overkomt. Net als satellieten reflecteert zo’n gevaarte veel zonlicht, zodat het vanaf de aarde te zien als bij ons de zon net onder is.

Helaas zullen we in Nederland Atlantis niet voor een laatste keer uit kunnen zwaaien. ISS en het ruimteveer komen de komende dagen niet bij ons over op een moment dat het hier net schemert.

Vanaf 12 juni is ISS wel weer te zien. Het is een indrukwekkend gezicht om ISS als een heldere stip over te zien komen. Zelf opzoeken wanneer ISS te zien is, kan op www.heavens-above.com. Wie gebruik maakt van Twitter, kan zich door @twisst laten waarschuwen wanneer ISS mooi overkomt.