Astronauten racen naar de ruimte


Niet lang na middernacht Nederlandse tijd is van cosmodrome Baikonur in Kazachstan een Russische Soyuz capsule gelanceerd op weg naar het Internationale Ruimtestation ISS. De lancering is bijzonder omdat de trip dit keer maar de helft duurt van de normale reistijd.

Tijdens normale lancering begint een ruimtecapsule na het bereiken van de rand van de atmosfeer steeds hogere banen om de aarde te draaien. Het duurt op die manier 48 uur om het ISS te bereiken en er worden dertig rondjes gedraaid. Dit keer willen de Russen slechts vier rondjes draaien voor ISS in zicht komt. De reis duurt dan minder dan 7 uur.

De Russen hebben deze techniek eerder gebruikt, in de tijd dat het land nog de Sovjet Unie heette. Alleen werden deze experimenten toen afgebroken omdat de snelle stijging de gezondheid van de bemanning negatief beïnvloedde. Het menselijk lichaam moet namelijk wennen aan de ruimte. Tijdens één van deze vluchten werd een astronaut zo ziek, dat voor zijn leven werd gevreesd.

Maar de Russen denken dat ze de techniek van de snelle stijging nu beter onder de knie hebben en sturen twee Russen en een Amerikaan per express de ruimte in. Gaat dat goed, dan wordt de snelle route de standaard voor alle vluchten naar ISS. De voordelen zijn groot: minder brandstof, een snellere verbinding in noodgevallen en meer tijd aan boord van ISS.