Astronauten moeten praten over seks


ruimtereizen

Het is tijd dat we eens na gaan denken over seks in de ruimte. Zowel voor de lol als voortplanting. Hoe langer we het uitstellen, hoe gênanter het gaat worden. Daarvoor heeft wetenschapper Kris Lehnhardt, professor aan de George Washington University in de VS opgeroepen tijdens een studiedag over de toekomst van de mensheid in de ruimte.

Volgens hem is de tijd niet ver meer dat we voor langere tijd of zelfs permanent de ruimte ingaan. Wellicht willen we zelfs andere planeten koloniseren. Dan zullen we vroeger of later over seks moeten nadenken. Je kunt van astronauten geen totaalonthouding verwachten. Als we planeten gaan koloniseren, moeten we natuurlijk ook nageslacht daar gaan verwekken.

Om niet voor nare verrassingen te staan, moeten we daar nu al mee gaan experimenteren. Aanvankelijk in laboratoriumomstandigheden, maar redelijk snel ook echt. Er moeten antwoorden komen op vragen als ‘hoe doe je het in totale gewichtloosheid?’ Of ‘werkt een condoom wel tijdens een ritje door de ruimte?’ En als bevruchting heeft plaatsgevonden, hoe gaat het kind er dan uitzien?

Als het over vergelijkbare problemen gaat die samenhangen met langere vluchten, dan wordt er nu al geëxperimenteerd. Maar zodra het over seks gaat, geven Nasa en Esa niet thuis. Terwijl ze deze problemen wel gaan tegenkomen, aldus Lehnhardt.

Voor zover bekend, heeft nog nooit iemand seks in de ruimte gehad. Gemengde ruimtevluchten zijn er pas sinds het begin van de jaren tachtig en er zijn geen gevallen bekend waarin zich koppels hebben gevormd in het heelal. Wel zijn twee Russische kosmonauten getrouwd, maar dat was pas jaren nadat ze vlogen. Bovendien vlogen ze niet samen. Een initiatief om een pornofilm op te nemen in de ruimte, draaide op een teleurstelling uit.

Of het überhaupt mogelijk is om nageslacht te verwekken bij zero gravity is twijfelachtig. Onderzoekers van Montreal University gebruikten een paar jaar geleden gekeken hoe het voortplantingsproces precies in zijn werk zou gaan als er geen zwaartekracht is. Uit deze proefneming blijkt dat menselijke cellen waarschijnlijk zwaartekracht nodig hebben om bepaalde stoffen af te leveren. Zonder aarde krijg je misvormde kinderen.