‘Astronauten eerder Alzheimer’


Mensen die langere tijd in de ruimte doorbrengen, lopen een grotere kans om later de ziekte van Alzheimer op te lopen. De straling in de ruimte heeft invloed op de structuur van het brein en kan later de gevreesde ouderdomsziekte veroorzaken, blijkt uit een studie met muizen die is besteld door Nasa. De uitkomst van de studie is een probleem voor de plannen van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Die wil in 2025 een langere bemande missie naar een asteroïde sturen.

De studie concentreerde zich op HZE-deeltjes. Deze zeer snelle en energieke deeltjes zijn waarschijnlijk afkomstig uit geëxplodeerde sterren. Ze gaan dwars door beschermende materialen en vormen dus een gevaar voor bemanningen aan boord van ruimteschepen. Door het aardmagnetisch veld bereiken ze ons niet. In het Brookhaven National Laboratory in New York (VS) werd deze straling kunstmatig opgeroepen, waarna muizen er aan blootgesteld werden.

Daarna werden de muizen getest op hun mentale vermogens. Ze deden het duidelijk slechter dan een controlegroep zonder straling. Ook vertoonde het bloed van de blootgestelde muizen een eiwit dat ook bij mensen met Alzheimer wordt aangetroffen. De muizen hadden ook vaak last van ontstoken aders.

De onderzoekers geven toe dat ze geen betrouwbaar onderzoek kunnen doen. De muizen kregen drie jaar straling binnen een paar minuten voor hun kiezen. Bovendien is het onbekend hoe mensen op de straling reageren. Kan ons lichaam het afbreken, of komen astronauten ooit echt vergeetachtig aan op Mars? De enige manier om er achter te komen is om het te gaan doen.

Het onderzoek is gepresenteerd in het vakblad PLOS ONE.